dinsdag 23 februari 2010

Hondenleer

In de middeleeuwen had je niet alleen gewone huidenvetters (zie log van 12.2.10) maar ook kleine huidenvetters. Zij mochten alleen huiden bewerken van kleine dieren zoals... honden, katten en konijnen.  Met dat leer werden vervolgens handschoenen gemaakt. Gaia was nog veraf!
Onderstaand tekstfragment komt uit 'De ambachten en neringen van Brugge', een boekwerk van J. Gailliard uit 1854.

In de tekst is ook sprake van het niet zo edele beroep van hondenslager. Deze lieden waren door de overheid aangesteld om op het teveel aan honden (er werden massaal honden gekweekt) te jagen en ze te liquideren.  Hondenslagers waren totaal niet geliefd bij de bevolking zodat het beroep alleen uitgeoefend werd door beulen en scherprechters. "Het officie van hondenslager was te Brugge met het beulschap verbonden",  zo valt te lezen in een boek over het oude strafrecht.

4 opmerkingen:

  1. Toen ik klein was - alweer 40 jaar geleden - werd de huid van de konijnen die mijn opa slachtte opgespannen en gedroogd om dan later naar Brugge te brengen. Ik weet niet als dat ook nog aan een 'engelsch' het stuk was. Er werd me altijd verteld dat daar handschoenen mee gemaakt werden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ann, heel goed mogelijk. Ook nu nog worden er massaal konijnen (en in Aziƫ ook honden en katten) gekweekt voor hun pels. Wat dat betreft zijn de middeleeuwen niet veraf...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als grote dierenliefhebster vind ik dit zeer erg te lezen, maar tegelijkertijd ook wel zeer interessant. De Middeleeuwen bestaan heden ten dage nog hoor, maar in de moderne versie van "Broodfokkers", die honden (mis-)kweken om er toch maar geld aan te verdienen ...
    Interessante blog Rudi! :-)
    Groetjes,
    Pascale

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad, laat ze gewoon lekker doodgaan en gebruik de vellen dan gewoon, als het kan, maar waarschijnlijk zijn levende dieren beter om vellen van te "vladen"..

    BeantwoordenVerwijderen