vrijdag 26 maart 2010

Gulden Vlies

[Dijver 17, huis van de Heren van Gruuthuse]

De Orde van het Gulden Vlies werd in 1430 in Brugge opgericht door Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Bedoeling van de hertog was om de edellieden uit 'zijn' landen aan zich en zijn dynastie te binden. Lid worden van zo'n ridderorde was immers niet vrijblijvend, het was een echte verplichting. Maar dat zullen die edelen wel niet erg gevonden hebben, integendeel. Ze werden gráág lid van die exclusieve eliteclub.

[Jan Van Eyckplein 1, De Grote Tol]

Wie lid was liet dat dan ook duidelijk merken door het ordeteken, een ketting waaraan een kleine ramsvacht met kop en poten hing, rond zijn wapenschild aan te brengen. In Brugge waren dat o.a. Lodewijk van Gruuthuse, telg van de aanzienlijke Brugse familie Gruuthuse en Peter van Luxemburg, graaf van Saint-Pol.

[Peperstraat 3, Jeruzalemkerk]

Een derde Brugse ridder van de Orde zou volgens sommige bronnen Anselmus Adornes geweest zijn, zoon van de rijke koopmansfamilie Adornes, die in Brugge de Jeruzalemkerk liet bouwen. Zou inderdaad, want ik vind de naam Adornes op geen enkele lijst met ridders van het Gulden Vlies terug. 

In  de mysterieuze Jeruzalemkerk is op verschillende plaatsen wel een ordeketting te zien, maar dan wel die van de Orde van de Schotse Eenhoorn. En van die club was Adornes wél lid. Waarom verbinden sommigen dan de naam Adornes aan het Gulden Vlies? Wie het weet, mag het zeggen.

1 opmerking:

  1. nou putter
    een dikke tien in je putje voor dit logje,
    mooi gefotgrafeerd,
    de details zijn uit de kunst

    BeantwoordenVerwijderen