dinsdag 2 maart 2010

Vismarkt

Hierboven de Vismarkt anno 2010. Tot 1745 werd er op dit plein koren verkocht, de vismarkt vond toen nog plaats op de Markt... al werd er op de huidige Vismarkt drie eeuwen daarvoor óók al vis verkocht. Ja, 't is nogal ingewikkeld.
"De Visch-markt werd in voormalige tyden op de Groote Markt gehouden, de vischstallen stonden regt voor het ambachtshuis. Ten jare 1477, werden dezelve naer de Braembergplaets overgebragt, maer naer er 8 maenden gestaen te hebben, werden zy, op den 30 september, weder ter Markt geplaetst, alwaer zy tot het einde der 18de eeuw zyn blyven staen."

Het vergaderingshuis van de vrye vischverkoopers bevond zich op de Markt, waar heden ten dage nog altijd deze meermin op de topgevel prijkt.

[Markt 31]

De overdekking met de zuilen kwam er in 1821. Tegenwoordig wordt er nog vis verkocht, maar je vindt er ook schilderijen en allerlei snuisterijen.
Hieronder een schilderij uit 1750 toen de vis nog in open lucht verkocht werd. Aan de overkant van het plein is de Blinde-Ezelbrug te zien, waar ik het eerder al over had.
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten